ورق رنگی گالوانیزه
ورق رنگی چیست؟
اگر به محیط اطراف تان نگاهی بیندازید، شاهد کاربرد ورق رنگی در محصولات مختلف خواهید بود. این نوع ورق در مواردی مانند ساخت نمای داخلی یا خارجی ساختمان ها، ساخت سقف و دیواره های انبارها و کارگاه ها و ساخت بدنه انواع لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی و ظرفشویی کاربرد دارد.
به زبان ساده، ورق رنگی در واقع ورق گالوانیزه ای است که به روش کوره ای (یا الکترواستاتیک) با یک لایه نازک رنگ پوشانده می شود. از آنجا که این رنگ ها به صورت کوره ای به ورق اضافه می شود، در بافت ورق نفوذ می کند، و در نتیجه به سادگی از ورق جدا نمی شوند.
این پوشش ورق رنگی، مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی و زنگ زدگی به آن داده است. طبیعتا ورق رنگی مانند ورق پایه اش، یعنی ورق گالوانیزه، قابلیت انعطاف پذیری و امکان شکل پذیری و فرم گیری زیادی دارد.
ورق گالوانیزه رنگی بسته به کاربرد آن در رنگ های مختلفی تولید می شود. رنگ های موجود ورق رنگی در بازار بیش از 14 رنگ است. ضخامت های این ورق ها بین 18/0 تا 7/0 میلی متر است. ورق گالوانیزه رنگی به فرم های مختلفی از جمله ورق رنگی شیروانی، ورق رنگی سینوسی، ورق رنگی کرکره ای، ورق رنگی طرح سفال، ورق رنگی شادولاین، ورق رنگی هلالی، ورق رنگی پرچین و … ساخته می شود. ابعاد استاندارد ورق رنگی 100 × 125 سانتی متر است و برای کاربردهای خاص در ابعاد مختلف دیگری نیز تولید می شود.
ضخامت ورق رنگی نیز بسته به کاربرد ورق رنگی می تواند متفاوت باشد. در نتیجه ورق رنگی در ضخامت های مختلفی موجود است. از پرکاربردترین و پر مصرف ترین آن ها ورق رنگی نیم میل و ورق رنگی سه میل هستند.
از مهم ترین مشخصات فنی ورق رنگی می توان به مقاومت آن در برابر آسیب های مکانیکی و همینطور مقاومت در برابر گرما و رطوبت اشاره نمود.
ورق گالوانیزه رنگی به دلیل زیبایی، سبک بودن، قیمت مناسب، مقاومت در مقابل عوامل آب و هوایی، زلزله و امثال آن ها مصرف بالایی دارد.
ورق رنگی چگونه تولید می شود؟
در مرحله آماده سازی، در شروع کار کویل های ورق گالوانیزه عمدتا به روش شستشوی گرم با مواد قلیایی چربی زدایی می شوند. در این مرحله علاوه بر چربی ها ناخالصی ها نیز از سطح ورق برداشته می شوند. سپس سطح ورق برس کاری می شود. برس کاری موجب می شود که سطح ورق صاف و یکنواخت شده و رنگ آمیزی به شکل بهتری انجام شود. ورق گالوانیزه بعد از مرحله چربی زدایی با آب گرم شسته شده و با استفاده از جریان هوای گرم خشک می شود.
مرحله بعدی کار کروماته کردن ورق است. کروماته کردن برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن پوشش رنگی ورق، افزایش مقاومت ورق در مقابل خوردگی و زنگ زدگی و همینطور چسبندگی بیشتر رنگ به ورق به کار گرفته می شود.
قدم بعدی پوشش ورق با یک رنگ پرایمر از جنس پلی استر یا اپکسی است.
بعد از رنگ آمیزی اولیه، ورق از یک کوره عبور داده شده و سپس سرد می شود. تا این مرحله یک لایه رنگ پرایمر(آستر) بر روی ورق قرار می گیرد. بالاخره رنگ نهایی از جنس پلی استر، اپکسی، آکریلیک، PVDF، PU یا PA بر روی سطح بالایی ورق قرار می گیرد. سطح پایینی ورق هم با رنگی از جنس اپکسی پوشانده می شود؛ و در نهایت ورق برای پخت درون کوره قرار می گیرد. سپس ورق تولید شده کنترل کیفی می شود و در صورت تأیید آزمایشگاه برای ارسال بسته بندی می شود.
تنوع رنگ ورق رنگی
تنوع رنگ این نوع ورق نسبتا زیاد است. بیشتر از 14 رنگ از ورق های رنگی در بازار موجود است؛ رنگ های سفید، سبز، زرد، قرمز ،آبی، صورتی، بنفش، قهوه ای، قهوه ای سوخته، کرم، جگری و نقره ای رنگ های معمول در دسترس هستند. رنگ های دیگری نیز به صورت مقطعی وارد بازار می شوند یا اینکه به صورت سفارشی تولید می شوند.
مشخصات فنی ورق رنگی چیست؟
ضخامت ورق رنگی
از آنجا که ورق رنگی گالوانیزه برای استفاده در مصارف مختلف نیاز به برش کاری، خم کردن یا ماشین کاری دارد، در نتیجه ضخامت ورق رنگی معمولا کم است. ضخامت معمول ورق رنگی موجود در بازار، چه ورق رنگی ایرانی و چه ورق رنگی وارداتی، بین 18/0 میلی متر تا ۱ میلی متر است.
عرض ورق رنگی
ورق گالوانیزه رنگی در ابتدا معمولا به شکل رول در عرض های ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متری تولید می شود. برخی عرض های سفارشی نیز در بازار موجود اند.
طول ورق رنگی
طول رول ورق رنگی معمولا بین ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ متر است. به طور معمول ورق با عرض ۱۰۰ سانتی متر را با طول ۲00 سانتی متر و ورق با عرض ۱۲۵ سانتی متر را با طول 250 سانتی متر از رول ورق گالوانیزه رنگی برش می دهند. به این اندازه برش ها در بازار به ترتیب ورق رنگی کوتاه و ورق رنگی بلند گفته می شود.
وزن ورق رنگی
با در نظر گرفتن چگالی ورق رنگی، یعنی 86/7، می توان وزن گالوانیزه رنگی را محاسبه کرد. به عنوان مثال یک برگ ورق رنگی 200 × 100 سانتی متری که ضخامتی برابر با 25/0 میلی متر داشته باشد برابر با 4 کیلوگرم خواهد بود.
انواع ورق رنگی
انواع فرم ورق رنگی موجود در بازار به یکی از این صورت هاست:
- ورق رنگی با فرم سینوسی یا کرکره شیروانی.
- ورق رنگی طرح شادولاین.
- ورق رنگی فرم تیزه.
- ورق رنگی برش شده به صورت آبرو شیروانی.
- ورق رنگی طرح سفال پالرمو.
- ورق رنگی طرح ذوزنقه.
- ورق رنگی طرح سفال ژنوا.
کاربردهای ورق رنگی چیست؟
کاربردهای ورق رنگی گالوانیزه بسیار متنوع است. از معمول ترین آن ها در صنایع ساختمانی، در ساخت نمای داخلی و خارجی ساختمان، ساخت سقف کاذب، ساخت سوله ها و گلخانه ها، ساختن سقف و دیوار کارگاه ها و انبارها، در تولید لوازم خانگی در ساخت بدنه یخچال و فریزر، اجاق گاز، آبگرمکن، ماشین ظرفشویی، ماشین لباس شویی و مانند آن ها، در حمل و نقل در ساختن سردخانه، کانتینر و امثال آن هاست. از دیگر کاربردهای آن می توان به تولید تجهیزات اداری مانند، کابینت، طبقه بندی و پارتیشن اشاره کرد.
مصرف کنندگان و تولید کنندگان ورق رنگی ایرانی
از بزرگ ترین کارخانه های داخلی تولید کننده ورق رنگی می توان به فولاد مبارکه، هفت الماس، فولاد بهمن و سمنان اشاره کرد.
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان از جمله تولید کنندگان ورق رنگی اصفهان است. ورق رنگی فولاد مبارکه اصفهان بالاترین کیفیت را در بین تولید کنندگان دیگر داشته و در حد و اندازه استانداردهای جهانی می باشد. با توجه به این مسأله، بالاتر بودن قیمت ورق رنگی فولاد مبارکه نسبت به قیمت ورق رنگی هفت الماس و قیمت ورق رنگی فولاد بهمن، یا سایر تولید کنندگان، قابل توجیه است.
ورق رنگی هفت الماس از جمله محصولات تولیدی مجموعه هفت الماس می باشد. ورق رنگی شرکت هفت الماس بخشی از نیازهای داخلی را تامین کرده و بخشی از کل ظرفیت تولیدی این شرکت نیز به بازارهای جهانی ارائه می شود.
فولاد بهمن کار خود را از سال ۱۳۹۰ در استان مازنداران، شهر قائمشهر آغاز کرده است. فولاد بهمن نزدیک به یک چهارم تولید این ورق گالوانیزه رنگی در کشور را در اختیار دارد و انواع ورق های رنگی فولادی تولیدی خود را به کشور های حاشیه خلیج فارس و دریای خزر صادر می کند.
احداث این کارخانه در شمال کشور موجب کمتر شدن هزینه های تولید در این مناطق شده است. نه تنها شهرهای استان مازندران، بلکه شهرهای استان های همسایه نیز از این کاهش هزینه ها بهره مند شده اند. به عنوان مثال، با احداث این کارخانه در شمال کشور قیمت ورق شیروانی رنگی در رشت حدودا 5 درصد کاهش داشت. در سایر استان ها نیز چنین کاهش قیمت ها قابل مشاهده بود. به عنوان مثال، قیمت ورق شیروانی رنگی فولاد بهمن نسبت به قیمت ورق رنگی اصفهان اختلاف قابل توجهی پیدا کرد، یا اینکه میانگین قیمت ورق شیروانی رنگی آمل در قیاس با میانگین قیمت ورق شیروانی رنگی تبریز کاهش پیدا کرد.
به دلیل وجود واحدهای صنعتی و تولیدی متعدد در برخی کلان شهرها و شهرهای صنعتی، تقاضا برای ورق رنگی در آن ها بیشتر از سایر شهرهای کشور است. به عنوان مثال یکی از قطب های خرید و فروش ورق رنگی در تبریز قرار دارد. به دلیل رونق بالای تولید در این شهر بسیاری از تولید کنندگان و فروشندگان ورق رنگی تمایل زیادی به فروش ورق رنگی در تبریز دارند.
ورق رنگی چینی
با توجه به حجم تقاضای زیاد برای ورق های رنگی، علاوه بر تولیدات داخلی، بخشی از نیاز بازار با خرید ورق رنگی خارجی تأمین می شود. یکی از پر کاربردترین انواع ورق رنگی وارداتی ورق رنگی چینی است.
قیمت ورق رنگی
قیمت ورق گالوانیزه رنگی به فاکتورهای مختلفی مانند مواد سازنده، ضخامت، کیفیت سرد شدن ورق، طول زمان رنگ آمیزی ورق و عایق کاری آن، کیفیت سطح ورق، اندازه و طرح ورق، نوع فرآیند ساخت و نوع رنگ و عایق به کار رفته، برند کارخانه سازنده، نرخ ارز و عوامل دیگر بستگی دارد.
با توجه به اینکه قیمت ورق رنگی در قیاس با مصالح دیگر برای ساخت و ساز به میزان قابل توجهی پایین تر است، استفاده از آن را در سازه هایی مثل سقف سوله ها و انبارها مقرون به صرفه و اقتصادی می کند. به عنوان مثال، تفاوت قیمت ورق رنگی سقف سوله در قیاس با قیمت سایر مصالح، در مواردی می تواند هزینه های ساخت را تا نصف کاهش دهد. البته تنها پایین بودن قیمت ورق رنگی سقف سوله دلیل انتخاب آن توسط سازندگان نیست؛ خصوصیاتی مانند سبک تر بودن، قابلیت شکل گیری بیشتر و مقاومت خوب، فاکتورهای دیگری هستند که علاوه بر قیمت ورق رنگی سقف سوله ها در این انتخاب تاثیرگذار اند.
ورق شیروانی رنگی
این نوع ورق کاربرد بسیار زیادی در شهرهای مرطوب و ساحلی دارد، و بسیاری از سقف ها در این مناطق از ورق رنگی شیروانی ساخته می شوند.
این ورق ها را می توان برای مدت طولانی بدون شکستن یا پوسیدگی و زنگ زدگی استفاده کرد. ورق های شیروانی نیازی به رنگ آمیزی بعد از بکارگیری ندارند. محدودیتی برای استفاده و نصب ورق شیروانی رنگی وجود ندارد و می توان در هر شرایط و هر محیطی از اندازه های مختلف سقف شیروانی رنگی استفاده کرد.
قیمت ورق های شیروانی رنگی در قیاس با هزینه های دیگر مصالح ساختمانی مورد نیاز برای ساخت سقف، همینطور مقاومت خوب ورق های شیروانی رنگی و عمر بالای آن ها این ورق ها را به یک انتخاب عالی تبدیل کرده است.
قیمت ورق شیروانی گالوانیزه
به غیر از اندازه های ورق شیروانی، طرح و نوع آن ها نیز بر روی قیمت ورق شیروانی گالوانیزه تأثیرگذار است. به عنوان مثال، قیمت ورق رنگی سفال به دلیل فرم دهی به شیوه پرس از دیگر انواع ورق رنگی شیروانی بیشتر است.
خرید ورق رنگی
در خرید ورق رنگی باید به نکاتی توجه داشته باشید. مهم ترین آن ها کیفیت ورق رنگی است. مورد دیگر توجه به رنگ مورد نیاز کارتان است. کاربری مورد نظرتان و میزان هزینه ای که می خواهید داشته باشید نیز از دیگر فاکتورهایی است که باید به آن ها توجه کنید.
هنگام خرید ورق رنگی باید به این فاکتورها توجه داشته باشید و با اطلاعات کافی خرید خود را انجام دهید. برخی تولید کنندگان و فروشندگان ورق های رنگی این امکان را برای مشتریان خود فراهم می کنند تا قبل از خرید ورق رنگی مورد نظرشان، با واحد مشاوره آن ها تماس بگیرند و سوالات خود درباره خرید ورق رنگی مورد نظرشان را از آن ها بپرسند، تا با اطلاعات کافی خریدی درست داشته باشند. بنابراین یکی دیگر از فاکتورهایی که هنگام خرید ورق رنگی به آن توجه داشته باشید خرید از تولید کنندگان و فروشندگانی است که اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار می دهند.
دیدگاهتان را بنویسید